17 Kasım 2022 Perşembe BAŞKANLIK

Bakan Bilgin, "İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) Projeler Fuarı" Açılış Törenine Katıldı


Bakan Bilgin, "İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) Projeler Fuarı" Açılış Törenine Katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda ATO Congresium’da düzenlenen "İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) Projeler Fuarı" Açılış Töreni’ne katıldı.

Konuşmasına İstanbul’da yaşanan terör olayını lanetleyerek başlayan Bakan Bilgin, “Terör, bir insanlık suçudur. İnsanın hayatından daha değerli bir şey olamaz. Dünyanın neresinde olursa olsun insana yönelmiş saldırı, insanın hayatına kasteden, muhtelif araçlarla girişilmiş olan terör saldırıları en değerli varlığa, insanların canına yönelmiş bir cinayet girişimidir. Geçtiğimiz hafta olayı gerçekleştiren canileri, katilleri lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İstihdamın Nitelikli İş Bölümüne Doğru Evrilmesi Türk Modernleşmesinin Daha İleriye Taşınmasına Katkı Yapacaktır”

Türkiye’nin modernleşme sürecinin modern ülkelerle, modern kurumlarla daha büyük işbirliklerini gerektirdiğini kaydeden Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk modernleşmesi hızla ilerliyor. Bundan 30 sene önce Türkiye’nin şehirlerinde yaşayanların oranı yaklaşık yüzde 30’du, bugün tablo tersine dönmüştür. Türkiye 30 yıl içerisinde tarımsal bir toplumdan modern topluma doğru demografik olarak büyük bir mesafe kaydetmiştir. Modernleşme aynı zamanda meslekleşme ve endüstriyel üretim demektir. Bu ise aynı zamanda eğitimi gerektirmektedir, eğitim organizasyonlarını, eğitim süreçlerini farklılaştırarak ileriye taşıyan bir süreçtir. Bizim modernleşme sürecimizdeki meslekleşme, mesleklerin niteliksel derinlik kazanması, fonsiyonel farklılaşmaları icra edecek hüviyetlere kavuşması fevkalade önemlidir. AB ile yapılan projelerin önemli bir kısmı eğitimle ilgilidir ve meslekleşmeyi fonksiyonel hale getirecek, nitelikler kazandıracak bir eğitimdir. Bunun daha önemli hale gelmesi ise mesleki farklılaşmayı doğrudan doğruya istihdamla buluşturmaktır. İstihdamın artması, istihdama verilecek eğitim destekleriyle birlikte istihdamın daha nitelikli iş bölümüne doğru evrilmesi Türk modernleşmesinin daha ileriye taşınmasına katkı yapacaktır. Bunun özellikle üniversitelerle, çeşitli eğitim kurumlarıyla işbirliği halinde geliştirilmesi ise bizim bilimsel-teknolojik değişim hızımızı modernleşmeyle bütünleştirecek, modernleşmeyi ivmelendirecek bir etki yaratacaktır. Sürdürülen bu işbirliği kapsamındaki projelerin Türkiye’ye ve insanımıza, insan gücümüze hatta yarınlarımıza değer katacak girişimler olduğunu düşünüyorum.”

“Doğrudan İstihdam İçinde Eğitim Odaklı Projeler Programımızın İçerisindedir”

Bilgin, Avrupa Birliği Delegasyonu ile yapılan çalışmalarda projeleri daha ileri taşıyacak bir program hazırladıklarına işaret ederek, “Özellikle doğrudan doğruya istihdam içinde eğitim odaklı projeler, işgücüne katkı yapacak projeler programımızın içerisindedir. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da, İzmir’de başlayan önümüzdeki günlerde Kayseri’de, Konya’da ve Türkiye’nin birçok bölgesinde uygulamaya koyacağımız programlarda bu işbirliğinin somut, elde tutulabilir, istihdam yaratıcı etkileriyle Türk toplumunu bir araya getireceğiz. Dolayısıyla bu projeleri soyut, sadece eğitim ortamında gerçekleştirilen faaliyetler olmaktan çıkarıp elle tutulabilir neticeleri olan projelere dönüştüreceğiz. Yapılacak daha çok iş vardır. Bu işbirliklerini geliştirmek, derinleştirmek, bu fonları doğru kullanmak, bunların üretime, istihdama dönük somut neticeler kazanmasını sağlamak hem Avrupa Delegasyonunun programlar hedefiyle hem de Türkiye’nin modernleşme sürecindeki gelişme yönelimiyle tutarlı bir şekilde yönetildiği zaman olumlu neticeler ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin bu konudaki organizasyonu olan AB otoritesinin yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum ve bunların ülkemize değer katacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Birlikte Çözüm Üretmek Kolaydır”

Türkiye’nin son yıllarda birçok alanda çok önemli gelişmeler sağladığına vurgu yapan Bakan Bilgin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimiyle tahıl krizinin çözülmesi başlı başına büyük bir meselenin çözümüne yönelik tavırdır. İnsanların sorunlarının çözülmesi, savaşın ortadan kaldırılması, savaşa giden sebeplerin bir bir hizaya gelerek çözüme kavuşturulması başlı başına değerli faaliyetlerdir ve Türk Devlet Başkanının burada sorun çözücü noktada bulunması Türkiye’nin tarihsel kimliğiyle de uyumlu davranışlardır. Biz bütün bu gelişmeler içerisinde barıştan, demokrasiden yana, teröre ve insanlık düşmanlığına karşı bir yerde duruyoruz. Burada Türkiye’nin iç enerjisini, potansiyelini harekete geçirmek, üzerinde konuştuğumuz projelerle daha da zenginleştirmek durumundayız. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye’nin barış kurucu rolünün daha da büyüyeceğine inanıyorum. Bu vesileyle projelere katkıda bulunan paydaşlarımıza, sosyal ortaklarımıza, işveren sendikalarımıza, esnaf örgütlerimizin katkılarına, kamu kuruluşlarımıza, sosyal politikalar kurulumuza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, birlikte çözüm üretmek kolaydır” değerlendirmelerinde bulundu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise, AB destekli projelerle binlerce kişinin hayatına dokunduklarını belirterek, "Ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak için yatırım yaptık. Birlikte, birçok kişinin yaşamını iyileştirmeye yardımcı olduk ve bugün ulusal öncelikleri yansıtan bu somut örnekleri görmek için eşsiz bir fırsat" dedi. Meyer-Landrut, AB destekli projelerle daha kapsayıcı bir toplum geliştirmek için yatırım yapmayı amaçladıklarını vurgulayarak, Türkiye'nin iş gücü, piyasa eğitimi ve sosyal politikalarının geliştirilmesindeki değerli katkılarından dolayı tüm proje yararlanıcılarını ve paydaşlarını tebrik etti.

AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan da özellikle kadın ve genç istihdamına önem verdiklerini söyleyerek “AB fonlarının bir bölümü üyelik sürecinde gerçekleştirilmesi gereken reformlara yönelik olarak merkezi düzeydeki kamu kurum ve kuruluşları tarafından uygulanan projelerde kullanılmaktadır. Projelerimizin özellikle kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdamına odaklı olmasına önem veriyoruz. Bu kapsamda IPA-II döneminde SGK ile doğrudan kadın istihdamına yönelik dört büyük operasyon yürütüyoruz. Fonların yaklaşık üçte birini doğrudan kadınlarımıza, dörtte birini doğrudan gençlerimizin istihdamını arttırmak amacıyla kullanıyoruz. Tüm operasyonlarımıza tahsis edilen bütçenin yüzde 60’ı istihdam yaratmak için kullanılıyor. Değerli paydaşlarımızla bir araya gelerek gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla 1 milyar avroyu aşkın fon ve hayata geçirdiğimiz bine yakın projeyle hayata değer kattığımızı ifade etmek isterim” diye konuştu.

Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcıları Lütfihak Alpkan ve Faruk Özçelik ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ATO Başkanı Gürsel Baran da katıldı.

Bakan Bilgin, açılışın ardından fuar alanındaki stantları ziyaret ederek, projeler hakkında bilgi aldı.


Resim Galeri


Video Galeri