22 Mart 2023 Çarşamba BAŞKANLIK

Bakan Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği’ni Ziyaret Etti


Bakan Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği’ni Ziyaret Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği’ni (TÜED) ziyaret ederek Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ile görüştü. Bilgin burada, en düşük emekli maaşı ve emeklilerin aldığı bayram ikramiyelerini birlikte değerlendiren alternatif bir çalışmanın müjdesini verdi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Bakan Bilgin pandemiden sonra uluslararası düzeyde yaşanan ekonomik dalgalanmaların ardından büyük ekonomilerin yaşadığı krizin Türkiye’ye de yansımalarının olduğunu kaydederek, “Bütün bunlara rağmen biz ilke olarak şöyle bir yolu takip ettik; enflasyonun tahribatına özellikle çalışanlar, emekçiler, emekliler maruz kalıyorlar ama biz onları sosyal politika tedbirleri ile sosyal devletin sorumluluğu altında ne kadar koruyabilirsek o kadar koruyalım. Geçtiğimiz yıl asgari ücretli çalışanların ücret artışını bu düzeyde gerçekleştirdik. Yılbaşında kamu çalışanlarının ücretlerinde refah payını dikkate alan bir uygulamayı devreye soktuk. En düşük emekli maaşını önce 2.500 liraya, 3.500 liraya ardından da 5.500 TL’ye çıkarttık. EYT uygulamasında eski şekliyle çıkarılmış olsaydı 3.000 TL ile 5.000 TL arasında aylık alacak olan EYT’lilerin de yüzde 60’ının maaşlarını 5.500 TL’ye çıkarttık” ifadelerini kullandı.

“En Düşük Emekli Maaşını Yükseltecek Alternatif Modelleri İçeren Bir Çalışma Yapıyoruz”

Bilgin, enflasyonun düşme eğilimi gösterdiğine değinerek, şöyle konuştu: “Enflasyon kontrol altına alındı fakat yaşanan olağandışı gelişmeler sonucu özellikle çalışanların, emeklilerin gündelik hayatlarında meydana gelen tahribatı ortadan kaldıracak ilave tedbirlere ihtiyaç var. Biz çalışanlarımızı koruyoruz, toplu sözleşme müessesemiz bu konuda önemli bir mekanizmadır. Kamu çalışanları için yapılan toplu sözleşme emeklileri de kuşatıyor ama işçiler için mevzuatımızda böyle bir düzenleme yok. Biz bunu sosyal devlet sorumluluğuyla yerine getirmek durumundayız. 5.500 liraya yükselttiğimiz en düşük emekli aylığının bugünkü şartlar içerisinde yetersiz kaldığını gördük. Bununla ilgili alternatif çalışmaları yaptık. En düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Bunun yanında emeklilerin aldığı bayram ikramiyeleri var. Bütün bunları birlikte değerlendiren alternatif bir çalışmamız var.”

“Enflasyonun Yıkıcı Şartlarını Ortadan Kaldıracak Bir Düzenleme İle Emekliler Rahat Nefes Alacak”

Bilgin, emeklilere rahat nefes aldıracak, enflasyonun yıkıcı, tahrip edici şartlarını ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi ayrıntılı bir şekilde çalıştığına vurgu yaparak, “Bu hafta içerisinde veya en geç önümüzdeki hafta başında Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. Yapılan çalışma bütün emeklilerin hayatında ciddi bir rahatlama sağlayacak” diye konuştu.

Ergün ise Bakan Bilgin’e önemli konular ve hakların altına imza atmasından dolayı teşekkürlerini ileterek, 3600 Ek Gösterge, EYT ve çalışma hayatına ilişkin diğer önemli çalışmaları için teşekkürlerini iletti.

En düşük emekli aylığının yükseltildiğini fakat bugünün şartlarına göre emeklilerin çok zorlandığına değinen Ergün, “Emekli bir beklenti içinde, hayat çok pahalandı. Emekli ikramiyeleri 2018’de verildi. Verenlere teşekkür ve dua ediyoruz. Emekliden en çok gelen talepleri size arz ediyoruz; ikramiyeler konusunda bir destek bekleniyor. Yaşla gelen rahatsızlıklar var, emeklinin maaşından her ay muayene parası ve ilaç aldığı için katkı parası kesiliyor, emekliler bu konuda sizden destek bekliyorlar” dedi.

Açıklamaların ardından TÜED tarafından Bakan Bilgin’e ‘Emekliye Hizmet Edenler’ Ödülü takdim edildi.


Resim Galeri


Video Galeri