6 Eylül 2022 Salı BAŞKANLIK

Özbekistan heyeti SGK’yı ziyaret etti


Özbekistan heyeti SGK’yı ziyaret etti

Özbekistan Tıbbi Sigorta Fonu heyeti, Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi, genel sağlık sigortası ve emeklilik uygulamaları konularında bilgi almak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) ziyaret etti.

SGK Başkanı Kürşad Arat, Özbekistan Devlet Sağlık Sigortası Fonu Başkanı Farrukh Sharıpov ve beraberindeki heyeti ağırladı.

Başkan Arat buradaki konuşmasında, Özbekistan heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemiyle ilgili olarak heyete açıklamalarda bulundu.

Arat, Türkiye’nin sosyal güvenlik alanında gerçekleştirmiş olduğu reformların sonucunda uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS), tüm dünyaya örnek olan bir sistem haline geldiğine vurgu yaparak, “Bu sistem uzun yıllar üzerinde çalışılmış bir yapıya sahip. Reformu hayata geçirdikten sonra Genel Sağlık Sigortası alanındaki deneyimlerimizi birçok ülkeyle paylaştık. Bu deneyimlerimizi sizinle de paylaşmaktan ayrıca mutluluk duyacağız” dedi.

Arat, konuşmasının devamında, “Geniş kapsamlı hizmet sunan bir kurumuz. Genel Sağlık Sigortası sistemimiz ülkemizdeki vatandaşların yüzde 99’una yakınını kapsamaktadır. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri ise devlet hazinesi tarafından karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumunun hem sağlık hem de uzun vadeli emeklilik sigortasını kapsadığını belirten Arat, “Diğer ülkelerin pek çoğunda sağlık ve emeklilik hizmetleri birbirinden farklı kurumlar tarafından yürütülmektedir. Ama bizim ülkemizde bu faaliyetler tek bir kurum tarafından yürütülmektedir. Türkiye’nin 81 ilinde ve pek çok ilçemizde Sosyal Güvenlik Kurumumuza ait birimler bu hizmetleri kesintisiz bir şekilde vermektedir” ifadelerini kullandı.

Özbekistan Devlet Sağlık Sigortası Fonu Başkanı Farrukh Sharıpov ise konuşmasında, Özbekistan devletinde son yıllarda her alanda reformların yapıldığını dile getirerek,“Reformlarımızı gerçekleştirirken özellikle Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Türkiye’deki sağlık sigortası her alanda olduğu gibi dijital olarak da çok iyi şekilde uygulanmaktadır. Sosyal güvenlik ile ilgili her türlü bilgi ve birikim tavsiyenize açığız. Bundan sonraki süreçte ilişkilerimizin ve iş birliğimizin daha da gelişmesini istiyoruz” dedi.

Toplantıya, Özbekistan Devlet Sağlık Sigortaları Kurumu Daire Başkanı Shuxrat Almardanov ve Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Eğitim, Sağlık ve Spor Sekreterliği Baş Uzmanı Davron Sultanov da eşlik etti.

Heyete daha sonra SGK Başkanlık Binası Neşet Ertaş Konferans Salonu’nda SGK’nın teşkilat yapısı ve Genel Sağlık Sigortası hakkında sunum yapıldı.


Resim Galeri


Video Galeri