2 Temmuz 2024 Salı BAŞKANLIK
A
a

Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Projesi'nin Açılışı Yapıldı


Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Projesi'nin Açılışı Yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi II” açılış programını gerçekleştirdi.

Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Yardımcısı Büyükelçi, Müşteşar Jurgis Vilcinskas, SGK Başkan Yardımcıları İsmail Ertüzün, Lütfi Aydin ile SGK Birim Amirleri katıldı.

Projeyle 3 bin 500 anneye aylık 325 avro destek

Projeyle Ankara, İstanbul ve İzmir'de 0-36 aylık çocuğu olan 3 bin 500 kadın ile 3 bin 500 kadın bakıcısının istihdamı 12 ay boyunca desteklenecek.

Annelere, sertifikalı bir çocuk bakıcısı istihdam etmeleri ve kayıtlı bir işte çalışmaları koşuluyla aylık 325 avro destek sağlanacak.

Programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Alpkan, projenin, kayıtlı kadın istihdamının artırılması açısından önemli olduğunu belirterek; istihdamın, atılan adımlar ve hayata geçirilen projelerle son 4 yılda ivme kazandığını vurguladı.

İmalat ve inşaatın, kadınların istihdama katılımının en az olduğu sektörler olduğuna dikkati çeken Alpkan, bu alanda daha alınacak çok yol olduğunu ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarının artarak devam ettiğini bildiren Alpkan, kadınların iş gücüne katılımının artırılması ve işsizliğin düşürülmesini sürdürülebilir kılmak için şubat ayında İş Pozitif'in hayata geçirildiğini anımsattı.

SGK Başkan Yardımcısı Ertüzün ise toplantıdaki konuşmasında EDU-CARE II Projesinin Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edildiğini ifade ederek “Bu Proje Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir. Toplam 15.3 Milyon Avro bütçeye sahip olan bu projeyle, Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yaşayan, 0-36 ay arasında küçük çocuğu olan aylık ortalama 7000 kadının (3.500 anne ve 3.500 bakıcı) 12 ay boyunca kayıtlı istihdamı desteklenecektir. Bu amaçla annelere, sertifikalı bir çocuk bakıcısı istihdam etmeleri ve kayıtlı bir işte çalışmaları koşuluyla, aylık 325 Avro nakit transferi yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ertüzün, projenin temel amacının küçük çocuğu olan ve çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle iş hayatından uzaklaşma riski taşıyan kadınların desteklenmesi ve böylece kadınların kayıtlı istihdama katılmalarının veya istihdamda kalmalarının sağlanması olduğunu belirterek “Ayrıca, proje ile çocuk bakıcılığı mesleğinin eğitimli ve sertifikalı kişiler tarafından insana yakışır iş kavramına uygun şekilde, en az asgari ücretle sigortalı bir meslek olarak icra edilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Bakan Işıkhan’ın EDU-CARE II Projesi'ne ilişkin açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, EDU-CARE II Projesi'ne ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile aylık her bir çalışan anne için 325 euro (11 bin 339 Lira) destek verileceğini ifade etmişti.

Bakan Işıkhan, Avrupa Birliği ile ortak finanse edilen EDU-CARE II Projesi'ne ilişkin, "Biliyorsunuz ki, bizim en önemli hedeflerimizden birisi kadın istihdamının desteklenmesi ve kayıtlı istihdamla kadınların bugün ve yarınlarının güvence altına alınması. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumumuz (SGK) aracılığıyla EDU-CARE II'yi hayata geçirdik. Projenin toplam süresi 20 aydır. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde 0-24 aylık çocuğu olan çalışan anneler sisteme başvuru yapabilecek. Ödemeler anneye yapılacak, bakıcıya ayrı bir ödeme yapılmayacak. Bütçesi 15,3 milyon euro olan projemizle 12 ay boyunca aylık ortalama 3 bin 500 anne ve 3 bin 500 bakıcı, 7 bin kadının kayıtlı istihdamı desteklenecek. Projeyle aylık her bir çalışan anne için 325 euro destek verilmesi planlandı" ifadelerini kullanmıştı.

Fotoğraf Galerisi
Belgeler